Aktualności na e-mail.
Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje o tym co dzieje się w przedszkolu zostaw nam swój adres e-mail.
Ekologiczna kuchnia SLOW-FOOD z jakościowych, sezonowych składników. Z miłością do jedzenia :)
GOTUJEMY SAMODZIELNIE. Nie odgrzewamy zamrożonych półproduktów, nie podajemy zimą plastikowych pomidorów ! Podajemy dziecom prawdziwe SLOW-FOOD: własnoręcznie robiony hummus z pieczoną przez nas ciabatą, zupę ogórkową z własnego przecieru, kompot z ekologicznego suszu. Ograniczamy spożycie mięs, podajemy w tygodniu dwa posiłki wegetariańskie (jeden z naszych hitów to kotlety gryczane), dwa mięsne, i jeden rybny. Zamawiamy ryby wyłącznie z certyfikowanych hodowli, podajemy jajka z wolnego wybiegu, kupujemy kurczaka zagrodowego. Inspirujemy się kuchnią włoską.
Zapewniamy trzy (nielimitowane) posiłki dziennie, owoce na drugie śniadanie oraz kanapi na późny podwieczorek. Cały czas dostępna jest woda.
W przypadku dzieci z alergią pokarmową zapewniamy dietę polegającą na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię. Tygodniowe jadłospisy udostępniane są na tablicy informacyjnej w holu, oraz online. Jadłospis wraz z wartościami odżywczymi jest opracowywany przez profesjonalnego dietetyka – specjalistę żywienia zbiorowego dzieci. Dysponujemy nowoczesnym, przestronnym i bezpiecznym zapleczem gastronomicznym. Podlegamy kontrolom Sanepid-u, zatrudniamy kucharzy i pomoce kuchni.
Czas jedzenia jest także czasem nauki. Wspólne posiłki w jadalni dają dzieciom możliwość poznania zasad dobrego zachowania przy stole, a także uczą samodzielności w posługiwaniu się sztućcami, nakładaniu sobie dań czy nalewaniu napojów. Nie wyręczamy dzieci w tych czynnościach – pomagamy im wykonać je samodzielnie.
Dzieci mają możliwość także stałego poznawania prawidłowych nawyków żywieniowych – dzięki zajęciom kulinarnym, samodzielnemu przygotowywaniu własnych potraw czy częstowaniu nimi innych dzieci. W naszym przedszkolu dzieci są zachęcane do jedzenia, ale nigdy nie są do niego zmuszane.